Hordozás világjárvány idején

A hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik. Előnyeit még fokozottabban érezzük most, hogy a koronavírus járvány, és vele párhuzamosan a korlátozó intézkedések az életünk részévé váltak.

Hordozás az otthonon kívül, járvány idején:
Mivel a nagyszülőkkel a legtöbb család most nem érintkezik személyesen (az idősebb generáció védelme érdekében), így sokan maradtak segítség nélkül. Ennél fogva nem mindenki tudja megoldani a bevásárlást a gyermeke nélkül, kevesen tudják elkerülni a gyerekkel történő tömegközlekedést, adott esetben a gyógyszertár előtti sorban állást.

Ha eddig is hordoztad a babádat, hordozd ezentúl is bátran otthon, vagy ha indokolt és elkerülhetetlen, akkor az otthonotokon kívül is. A hordozással elkerülheted, hogy a gyermeked idegen tárgyakat (például a villamos kapaszkodóját, lépcsőkorlátot stb…), más embereket megérintsen, valamint azt is, hogy a gyermekedhez más emberek közel kerüljenek, vagy a kifejezett hozzájárulásod nélkül hozzáérjenek. Célszerű, ha ehhez például tömegközlekedés alkalmával, bevásárláskor (ezekre a 15-20 perces távokra) elől hordozod a gyermeked (amennyiben kényelmesnek érzed).
A hordozóeszközödet mosd ki a szokottnál gyakrabban, a gyártó által feltüntetett legmagasabb mosási hőfokon, a szokásos mosószerrel. Amennyiben csatos hordozót használsz, hazaérkezéskor fertőtlenítsd a csatokat.
Abban az esetben, ha rendelkezésedre áll két hordozóeszköz, az egyiket használd csak otthon, a másikat pedig csak akkor, ha elmentek otthonról.

Általános ajánlások, melyekre gyermekkel még fokozottabban szükséges odafigyelni:
rendszeresen és gyakran moss kezet szappannal, legalább 30-40 másodpercig, ha nincs rá lehetőséged, használj alkoholos kézfertőtlenítő gélt vagy folyadékot.
tarts legalább 1,5 méter távolságot másoktól például vásárláskor – sorban állás közben.
kerüld másokkal a fizikai kontaktust (kézfogás, ölelés, stb)
kerüld az arcod, szemed, szád, orrod, hajad gyakori érintését.
csökkentsd az otthonodon kívül tartózkodások számát és idejét.
ha teheted, dolgozz otthonról.

A szerző fotója

Hordozás otthon, járvány idején:
Amennyiben megteheted, hogy otthon maradsz, a hordozás akkor is számtalan esetben lehet segítségedre. Például amikor a nagyobb testvér(ek)kel kell tanulnod délelőtt és nincs otthon senki, aki addig a kicsivel foglalkozzon. Hozzád bújva a babád biztonságban és kényelemben figyelgetheti nagyobb testvére(i) tevékenységét anélkül, hogy zavarná ő(ke)t vagy bajba sodorná magát.
Kényelmesen elvégezheted a tavaszi nagytakarítást vagy a kisebb kerti munkákat is, miközben folyamatosan biztonságban tudhatod gyermekedet. Mire végzel a portörléssel és a porszívózással, a babád már jó eséllyel alszik is.
(Fontos, hogy csak olyan házimunkát végezz hordozás közben, ami a gyermekre veszélytelen. Ne végezz hordozott babával olyan tevékenységet, ami közben maró hatású, klórtartalmú tisztítószereket használsz, fennáll az égési sérülés veszélye stb…).
Most, hogy itt a tavasz és a jó idő, még inkább hiányolni kezdi az ember a nagy, közös sétákat, de legalábbis a mozgást, különösen, ha nem áll rendelkezésetekre saját udvar, kert vagy egy kis terasz. A járványra való tekintettel több hordozós edzést elérhetsz már online formában (például Aktívmami, Maminbaba). Ilyenkor valamilyen videochat-es alkalmazáson keresztül, előre egyeztetett időpontban tartja az edző a foglalkozást neked, valamint a többi anyukának. Ez számomra mindig remek alkalom, hogy picit kikapcsolódjak és ne az aktuális járványügyi helyzeten járjon az agyam, arról már nem is beszélve, hogy milyen jól esik más anyukákkal beszélni pár szót.
Amennyiben most kaptál kedvet a hordozáshoz, vagy egész egyszerűen biztonságosabbnak érzed így kimozdulni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, lehetőséged van a jelen járványügyi helyzetre tekintettel online hordozási tanácsadást is igénybe venni. Ilyenkor a tanácsadó egy közösen választott videochat alkalmazáson keresztül tartja meg az (általában több alkalomból álló) tanácsadást, amely kiterjed az eszköz kiválasztásának és beszerzésének segítésére, a választott eszköz használatának bemutatására, megtanítására, valamint szükség esetén további konzultációra.


Bőhmné Dániel Alexandra (hordozási tanácsadó. kisgyermeknevelő)

Forrás:
www.facebook.com/ibcicc
www.who.int/health-topics/coronavirus

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük