Hordozás hűvös időben

A hordozás fantasztikusan meg tudja könnyíteni a szülők életét, de amint beköszönt a hűvös idő, kérdések merülnek fel a hogyan továbbról.

Ebben a cikkben a hűvös, őszi-tavaszi praktikákat tárgyaljuk, a következőben a téli időben való hordozást járjuk majd körbe.

Őszi-tavaszi hordozásról kb +5°C-ig beszélünk, alatta, csúszós, havas, hideg időben pedig téliről, bár ez nem ökölszabály, csak viszonyítási pont. 

Először is: külön vagy egyben? Mármint közös ruházat vagy külön-külön öltözzünk? A legegyszerűbb, hogy ha a baba még nem jár, tehát nem fogod sokszor letenni-felvenni, akkor legyen közös a felső réteg. Ha már megy a csimota, akkor jobb külön öltözni. 

Ha egyben

Ősszel közös ruházat lehet a csőtop, a hordozós pulcsi, hordozós esőkabát vagy a poncsó, melyek jól használhatók rétegesen is. 

Ha ilyet vásárolsz, jó, ha figyelsz arra, hogy elöl-, hátul- vagy csípőn hordozáshoz használható-e az adott ruhadarab. Minél több funkciós, annál drágább általában. 

A hazai wahm-ok (work at home mommyk) és gyártók általában hosszú fejlesztés és tesztelés után dobják piacra a terméküket, tehát ha beruházol egy ilyenbe, akkor elvárhatod a jó minőséget, vagy élhetsz a garanciával.  

Ha nem szeretnél erre komolyabb összeget áldozni, akkor néhány helyen bérelhetsz már hordozós ruházatot az adott szezonra vagy alkalomszerűen. 

És persze van az a módszer, ami a legolcsóbb: hűvös időben vehetsz magatokra egy-két számmal nagyobb polár kardigánt, és kész is az őszi hordozós külső ruházat… Esetleg egy meglévő vagy turis kardigánba varrhatsz vagy varrathatsz hordozós betétet. 

A közös felső rétegnek van több előnye is: 

  • melegítitek egymást
  • pontosan tudod, hogy a babának melege van-e vagy inkább fázik, és ennek megfelelően vagy lazítasz az öltözéken (pl lejjebb húzod a zippzárt) vagy felraksz egy sálat vagy kilépsz.  
  • ha zárt térbe mentek be, akkor nem kell mindenkit “kicsomagolni”, azaz könnyebben kezelhető.  

Ha külön

Ha a babád már fel-elkéredzkedik, vagy bármi okból nem szimpatikus a közös felső réteg, akkor külön fogtok öltözni. Ebben az esetben lehet, hogy a legkülső réteg lesz a hordozó, amit felvesztek. Figyelj arra, hogy ha sok réteg van köztetek, akkor is megfelelő legyen a megtámasztása a babának. 

Külső plusz rétegként opció lehet a csillagtakaró vagy a hordozótakaró, és itt is működő lehetőség a közös poncsó – ez gyakorlatilag átmenet a két kategória között.

A csillagtakarót és a hordozóstakarót a kabátra kívül kötjük, miután a baba a hordozóeszközbe került, fontos, hogy ne legyen csúszós anyagú a kabát, a “pufi” fazonokat kerüld.

Akármelyik, alulra mit?

Bármelyiket választod a fentiek közül, alsó rétegnek mindkettőtöknek jól rétegezhető, természetes ruhadarabokat ajánlok. 

Azt mindenképp számítsd bele, hogy melegíteni fogjátok egymást – közös ruházatnál jobban, külön kevésbé. A hordozó mindig plusz egy rétegnek számít. A kilógó részekre, ha gondolod, húzhatsz “babylegs”-et, ami legjobban Jane Fonda lábszármelegítőjéhez hasonlít, csak a babának combtőtől bokáig ér. Legyen a babán megfelelő vastagságú sapi, de sem a sapka, sem sál, sem a hordozó ne kerüljön az arca elé!

Ügyelj arra, hogy a több réteg ne legyen Michelin-gumiemberke hatású, azaz a baba jól tudjon mozogni a több rétegben is, ne legyen szoros sehol, és kalkuláld be a terpeszguggoló tartást is: a hajlított-felhúzott térdek több anyagot vesznek fel. Egyrészt felcsúszhat pl az overall szára, másrészt ha ráfeszül a babára, egy-egy végtag keringését ronthatja. (Ez utóbbit úgy veheted észre, hogy jóval hidegebb a baba keze vagy lába, mint indokolt lenne).

Összegzésképp, amire mindenképp ügyelj

  1. Legyenek szabadok a baba légutai, látsszon az arca.
  2. Figyelj a stabil megtámasztásra, főleg, ha sok réteg van köztetek!
  3. Készülj fel arra, hogy változhat az időjárás, hirtelen lehet jóval melegebb, de hidegebb is, vagy eleredhet az eső, jöhet erős szé! 
  4. Gyakoribb a túlöltözés, ezért a túlmelegedés, mint a fázás – gondolj bele, hogy egy “kiskályhát” viszel a hátadon! 🙂

Horváth Zsuzsi

hordozási tanácsadó,

4MOM hordozási tanácsadás, AHA! alapítvány

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük