Babahordozás: újkori hóbort vagy több ennél?

A babahordozás fantasztikusan jó hatással van mind babára mind az anyára – segíti a kötődés kialakulását, a baba idegrendszerének a fejlődését, támogatja a szoptatást csak, hogy néhányat említsek. De mégis mi ez? Valami újkori hóbort, vagy gyökerei régebbre nyúlnak vissza?

Az élőlények, az utódokról való gondoskodás szerint lehetnek fészekrakók, fészekhagyók és hordozottak. Az ember e kategóriarendszer alapján hordozott – az embergyerek hordozásra születik. Nem véletlen, hogy minden nép népművészetében megjelenik a babahordozás – Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában és az amerikai kontinensen ugyanúgy megvannak a babahordozás hagyományai, mint nálunk, Európában.

A 20. század, mint rengeteg minden másban, ebben is gyökeres változásokat hozott. A 20. században terjedt el az a gyakorlat, hogy a babákat nem tartjuk minél többet karban közel magunkhoz, hanem letesszük őket, mert mással kell foglalkozni. Pedig a kisgyerekeknek és csecsemőknek éppen olyan elemi szükséglete a testközelség, mint az, hogy táplálják, tisztán tartsák őket. A hordozás az ember szempontjából a biológiai norma, és csak a 20. század változásai hozták el az ezzel ellentétes gyakorlatot. Így kialakult egy furcsa helyzet: míg a mai dédik még hordoztak, utána kimaradt 2-3 generáció, akik nem. Ma pedig újra kezd visszatérni a babahordozás a babáról való gondoskodás megszokott módjai közé: a mai hordozó anyukákat már nem feltétlenül gondolja a környezete hippi ősanyának. 

A karban hordozás a legtermészetesebb módja annak, hogy a kisbabánkról gondoskodjunk, hiszen karba vesszük, ha jelez, ha bármilyen szükséglete van – éhes, fáradt, tisztába kell tenni, vagy a gondozója közelségére vágyik. Fontos tudni, hogy ez utóbbi igény IS biológiailag kódolt: a babák nem képesek sem önellátásra sem menekülésre, így akkor érzik magukat biztonságban, ha a gondozójuk testén lehetnek – és az mozog… 

A hordozás modern története a múlt század ‘70-es éveiben indult Németországból, mára pedig hordozóeszközök sokasága áll a szülők rendelkezésére: kendők és formázott eszközök számtalan variációja létezik már, a gyártók pedig folyamatosan fejlesztenek. Ha valaki el szeretne kezdeni hordozni, valószínűleg nem fog tudni mit kezdeni az eszköz- és információdömpinggel. 

Mit érdemes tenni, ha szeretnéd hordozni a babádat? 

  • Keress egy helyi klubot! – Itt megismerkedhetsz az eszközök típusaival. Nem mindegy, hogy egy eszközzel szeretnél hordozni, vagy hajlandó vagy a  baba mozgásfejlődésével cserélni az eszközöket. 
  • Keress hiteles információt! – Rengeteg anyag található az interneten a hordozásról, de rengeteg a fals, elavult írás is. Ugyanígy a videomegosztó portálok tele vannak az eszközök használatát bemutató videókkal, de itt is akad, ami helytelen gyakorlatot mutat be. A gyártók leírásait is érdemes kritikusan olvasni. 
  • Próbálj! – Ha sikerült kiválasztani azt az eszközt, amit szeretnél, próbálj! Ahogy cipőt sem veszünk próba nélkül, úgy hordozót sem ajánlatos. Ha megoldható, próbáld ki hosszabban, például kölcsönözd ki egy időre, és ha beválik, akkor ruházz be rá!
  • Ha elakadtál, ha bizonytalan vagy, ha valamit nem tudsz megtanulni az internetről, akkor fordulj hordozási tanácsadóhoz! A tanácsadók olyan képzett szakemberek, akik segítségedre lesznek a megfelelő eszköz kiválasztásában és a használatának elsajátításában. 

Minden szituáció, minden baba-mama páros egyedi, de van néhány aranyszabály, amit érdemes figyelembe venni, ha hordozol: 

1. Ellenőrizzük a légutakat! – A baba álla alatt mindig legyen 2 ujjnyi hely

2. A baba a hordozó személy felé forduljon, legyen az elöl, oldalt, vagy háton hordozás

3. A hordozóeszköz térdhajlattól-térdhajlatig támassza alá a babát.

4. Olyan eszközt kell választani, ami a baba hátát a gerinc fejlettségének megfelelő mértékben megtámasztja. 

5. A baba gerince legyen függőleges, kerüljük a döntött pozíciókat – kivéve, ha speciális esetben a hordozási tanácsadó ezt javasolja!

A cél az, hogy a hordozással olyan eszközt kapjanak a szülők, ami a napi rutinban segíti őket. Így simán megfér egymással a hordozás és a babakocsizás is, nem kell, hogy akár egyiket, akár a másikat kihagyjuk, ha az nekünk úgy kényelmes. 

Horváth Zsuzsi

4MOM hordozási tanácsadás,  AHA! Alapítvány

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük