Ha a baba mozgásfejlődése nem úgy halad, ahogy a nagy könyvben…

Először is: minden babánál vannak egyéni eltérések. 

Hordozási tanácsadóként viszont egyre többszört találkozok olyan babákkal, akiknek valamilyen izomtónus-eloszlási zavaruk van. Nagyon sokszor a hordozásnál bukik ki a feszesség vagy lazaság. Mégis mi ez a probléma, és mit lehet vele kezdeni? Először is, azt tudom javasolni, amit a Galaxis Útikalauz: NE ESS PÁNIKBA!  

Megesik, hogy egy újszülöttnél ellazult izomzat mellett egyes izomcsoportok feszes, azaz rövidült helyzetben maradnak, majd fájdalmassá válnak. Ez miatt a baba kerül bizonyos mozgásokat, vagy kevesebbet mozog, lemaradhat a mozgásfejlődésben a kortársaihoz képest.  

Milyen jelekre érdemes figyelni? 

Néhány hetesen:  

 • ferde fejtartás, 
 • féloldalas szopás (ha a baba csak az egyik mellből, fejét csak egyik irányba fordítva hajlandó szopizni)
 • fejét alig fordítja el, helyette tekintetét jobbra-balra vezeti
 • egész testével fordul a nyak forgatása helyett 

Később: 

 • karját vagy karjait szokatlan kicsavart pózban tartja 
 • síráskor háton fekve fejét hátra feszíti
 • forgás helyett erőlködve felülne 
 • hason fekvéskor fájdalmasan sír
 • repülőzik
 • kinyújtott karral támaszkodik hason fekvésben alkartámasz helyett
 • nem kúszik vagy féloldalasan kúszik
 • mászás késik, féloldalas, vagy lábait nem vagy nem ügyesen mozgatja
 • mászásból nem tud leülni, vagy csak egyik oldalra ül ki

Nagyon pontos, életkorra kigyűjtött listát a Gézengúz Alapítvány oldalán találsz, a legkisebbekét linkelem

Ha valamilyen rendellenességet tapasztal a szülő, akkor sokszor Facebook-csoportokból, ajánlások útján tájékozódik. Ezzel alapvetően az a probléma, hogy ha valakinek beválik egy terápia, még nem biztos, hogy másnak is az lesz a megoldás. Ha egy módszer terapeutáját kéri fel a szülő, hogy mérje fel a gyermekét, annak a szakembernek az adott terápiára fókuszálva kell megoldást nyújtania, nem feladata és nem is kompetens más terápiákra rálátni. 

Mégis, kihez és hova fordulhatsz?

Azt tudom javasolni hordozási tanácsadóként, hogy ilyen esetben érdemes első körben a házi gyermekorvosunkat második körben pedig fejlődésneurológus szakembert felkeresni. 

Sajnos, csecsemő és gyermek fejlődésneurológus nincsen Dunaújvárosban, a háziorvosok is Székesfehérvárra és Gárdonyba irányítják a szülőket. Teljes körű diagnosztikát kínál a Gézengúz Alapítvány is, a hozzánk legközelebbi telephelyük a budafoki. Mind a Tóparti Ambulancia, mind a Gézengúz alapítvány honlapja igen informatív a témakörben. 

Ha az interneten keresgélsz, akkor mozgásfejlődés témakörben hiteles információkat tudsz szerezni Ónodi Ágitól, a Hordozóház szakértőjétől. Ági facebook-oldalát itt találod: Mozgásfejlődés tanácsok szülőknek.

Helyben

Dunaújvárosban szomatopedagógus dolgozik a Fehér Sztk-ban,  Dr. Baráthné Peterovicz Ágnes, hozzá TB-alapon, beutalóval lehet bekerülni. TSMT és INPP terápiával is foglalkozik.

A Pedagógiai Szakszolgálathoz a 0-3 éves korú gyermekek szűrése, korai fejlesztése ügyében lehet fordulni.

A Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer két részterülete, a gyógyítás és a fejlesztés egymásra épül, a terápia mindkét tevékenységre megadja a konkrét gyakorlati útmutatást. A Dévény-módszert csak gyógytornász sajátíthatja el. A DSGM a mozgásrehabilitáció eddigiektől eltérő, gyökeresen új megközelítése. Sem elméletben, sem gyakorlatban nem azonosítható, vagy hasonlítható össze más módszerekkel. A DSGM speciális manuális technikája (SMT) a képessé tevés egyedüli eszköze és így minden habilitáció/rehabilitáció alapja.

A DSGM szerint a gyógyulás a szabályos, teljeskörű mozgásrehabilitációt jelenti. 

A gyógyítás feltétele a minél korábbi – lehetőleg már az inkubátorban – megkezdett SMT kezelés. A manuális gyógyítás, amely nem jellemző egyik rehabilitációs módszerre sem, rendkívül munkaigényes, ami a szakgyógytornászt szellemileg és fizikailag egyaránt nagyon igénybe veszi. (forrás: deveny.hu)

DSGM-terapeuták Dunaújvárosban:

Lampertné Nepp Brigitta és Vinis Zsuzsanna

2021. február 15-étől kezdődően a 0–3 év közötti gyermeket habilitációs kezelésre a háziorvos, házi gyermekorvos is beutalhatja. 2021. február 15-étől így a DSGM-kezelésekre a háziorvos, illetve házi gyermekorvos is adhat beutalót.

A TSMT rövidítés Tervezett Szenzomotoros Tréninget jelent, Lakatos Katalin által kidolgozott módszer. Konkrét feladatok elvégzésével fejleszt. A gyermek fejlesztését felméréssel kezdik, majd személyre szabva kapja meg a neki megfelelő gyakorlatsort. A TSMT egy komplex szemléletű szenzomotoros mozgasterapia 3 hónapos kortól kisiskolás korig. Az idegrendszeri érési folyamatokra hat egyénre szabott tornasorokkal. Segit az optimális mozgásfejlődésben, egyensúlyi nehézségekben, mozgáskoordinációban, beszédindítasban és a figyelmi és viselkedésbeli nehézségek esetén is. 

TSMT-terapeuták Dunaújvárosban: 

Csengeri-Paréj Kitti Törpitorna – TSMT Dunaújváros

Jordán Gabriella TSMT Mozgáskuckó

Alapozó Terápia

Szőcs Hedvig (sajnos, nem találtam sem elérhetőséget, sem a hivatalos honlapon) 

Kicsit távolabb 

Csodavarázs Fejlesztőház, Székesfehérvár

Dudáné Hajdú Mónika TSMT-terapeuta, Dunavecse

Szabó-Schönecker Zsuzsanna, DSGM-terapeuta, Dunaföldvár

Kérlek, ha tudsz olyan szakembert, aki nincs a cikkben megemlítve, akkor a szakterületét és az elérhetőségeit add meg kommentben!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük